Jak by měla vypadat strava v létě?
— 30.8.2015 Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Jak by měla vypadat strava v létě? 2Jak by měla vypadat strava v létě? To je zajímavá otázka. Od 17. května začalo astronomické léto. Jarní únava je konečně zažehnána a jsou před námi ty nejkrásnější měsíce v roce. Začátek astronomického léta bychom měli pociťovat velkým přívalem energie, pozitivní nálady a chutí do sportovních aktivit. Podle tradiční čínské medicíny je letní období v elementu ohně, ke kterému je přiřazován orgánový okruh srdce a tenké střevo. Zde se také nabízí jednoduché vysvětlení, proč se většinou lidem se srdečními a cévními chorobami jejich zdravotní stav v období léta zhorší – pocity nevolnosti, mravenčení končetin, křeče, zvýšená únava.
Jak by měla vypadat strava v létě?
Strava v létě nás nesmí hlavně dehydratovat.
Většina lidí se v létě vrhne na suchou a studenou stravu v podobě pečiva, uzenin, sýrů, k tomu si dá trochu rajčat a okurek. V létě přece není potřeba jíst velké množství potravin a už vůbec ne teplé pokrmy, myslí si většina populace. Opak je ale pravdou. Právě výše popsaná strava obzvláště během léta vede k zahuštění krve a redukci tělních tekutin. Větší konzumace suché a zchlazující stravy – mléčné výrobky vede k výraznému oslabení zažívání a následně k trávicím potížím -nadýmání, plynatost, křeče v oblasti žaludku.
Správné letní pokrmy
Ti z vás, kteří chcete svému organismu udělat přes letní horké dny dobře, nezapomeňte na vaření. Ale to správné vaření – zeleninové ratatouile polévky, zeleninová rizota, dušená zelenina, ovocné krátce dušené kompoty, to je to bezpochyby správné! Tyto pokrmy velmi výrazně přispívají k tvorbě kvalitních tělních tekutin, tedy chrání před dehydratací organismu. V létě musíme chránit především srdce od přehřátí a právě zvlhčující pokrmy jsou v jeho ochraně ty nejúčinnější a nejlepší.
Typické letní potraviny
Typickými letními obilninami jsou např. pohanka a žito. Ze zeleniny jsou to rajčata, cukety, papriky, lilek, okurky, zelí, salát. Z ovoce hlavně bobulové plodiny a všechny druhy bylinek, přidávat co nejvíce do každého pokrmu. Z masa je nejlepší používat např. jehněčí.