Ovocné a zeleninové šťávy

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Ovocné a zeleninové šťávy 5

Nejen v předjarním období se zvyšuje výskyt chřipek a nachlazení, protože se tělo u mnoha lidí preferujících sedavý životní styl s nadbytkem nezdravých pokrmů nestačí přirozeně očišťovat. Zkuste proto jako prevenci i „první pomoc“ místo léků pít čerstvě vylisované ovocné a zeleninové šťávy. Nejen, že do těla dostanete vitamíny, ale zároveň napomůžete jarní očistě organismu.

Mezi všeobecně nejuznávanější chřipkové vitamíny patří citrusové plody. Před odšťavňováním je nutné je kvůli chemickým postřikům oloupat nebo důkladně omýt (v případě, že nepoužíváte ovoce z ekologického zemědělství). Neloupejte však bílou měkkou slupku (těsně pod barevnou kůrou), v této části ovoce se nachází mnoho pro zdraví důležitých látek a obsahuje několikanásobně více vitaminu C, než je přímo v ovoci. Citrusové šťávy můžete podle chuti zkombinovat i s jinými druhy šťáv. Čím chutnější mix ovocné a zeleninové šťávy vytvoříte, tím budete spokojenější a zdravější, protože jej budete pít rádi.

Kromě univerzální pomerančové šťávy můžete použít mandarinkovou, která má mnohem jemnější a příjemnější chuť. Sezona mandarinek sice koncem února pomalu končí, ale během chřipek se jedná o dobrý prostředek proti odčleňování dýchací soustavy. Pomáhá vykašlávat hleny usazené v dutinách, krku, dýchacím traktu a žaludku. Zmírňuje bolesti a křeče, které jsou způsobeny chřipkovým onemocněním. Mandarinková šťáva je důležitým pomocníkem pro pročištění jater, což se v tomto období také hodí.

Stejně jako mandarinky a pomeranče, můžete zaměňovat citrony za limetky. Záleží, které ovoce se vám bude v marketu více líbit. Limetková šťáva má jemnější  a příjemnější chuť, a proto bývá před citrony preferována jako ochucovadlo některých pokrmů, polévek a nápojů. Šťávu z těchto kyselých plodů můžete použít i ke kloktání při infekčních onemocněních v krku. Do vymačkané šťávy z jednoho citronu se přidá špetka soli.

Limetková šťáva (i citronová, mandarinková a pomerančová) zmírňuje svalové bolesti a křeče při chřipkách. Pije se rozředěná teplou vodou před jídlem (na půl šálku teplé vody dvě polévkové lžíce limetkové šťávy). Mandarinkovou a pomerančovou šťávu ředit nemusíte, jestliže nemáte problémy se zažíváním.

Začátek března bývá nejvhodnější dobou očistných jarních kúr. Podle tradiční čínské medicíny platí, že, abychom na jaře cítili dobře, musí být v pořádku naše játra. Právě v tomto ročním období jsou důležitým tělním orgánem. Vyplatí se proto pít pravidelně čerstvě vylisované šťávy, které pomáhají játra pročistit a dodat jim potřebnou energii.

Játrům prospívá také pravidelné pití mrkvové šťávy. Při více zanesených či nemocných játrech je dobré pít šťávu z listového salátu, špenátu, jarních pampeliškových listů, z mladého ječmene apod. Játra se budou čistit a regenerovat pozvolna.