Vzrůstající role vitamínů jako antioxidantů

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Vzrůstající role vitamínů jako antioxidantů 6

Od vědeckého objevu, že nedostatek vitaminů může být příčinou řady běžných onemocnění, uběhlo již téměř sto let. Např. nedostatek vitaminu A může být odpovědný za šeroslepost, nedostatek thiaminu odpovídá za nemoc beri-beri.

 Pro prevenci těchto výše uvedených nemocí stačí poměrně malé dávky daných vitaminů, například vzniku kurdějí zabrání již dávka 10 mg vitaminu C denně. V současné době však přibývá poznatků, že množství vitamínů potřebné k optimálnímu zdravotnímu stavu může být a v některých případech je dokonce několikanásobně vyšší, než množství potřebné k pouhému zabránění nedostatečných stavů. Doporučované dávky příjmu vitamínů nejsou minimálními požadavky a nedělají si nárok na to být dávkami optimálními.

Kyslíkové radikály a jejich účinek
Co jsou to jsou vlastně kyslíkové radikály? Tyto látky jsou v chemii známy již více než 100 let, lékařská veřejnost však k nim obrací pozornost až po roce 1969, kdy se objevuje vysoce aktivní obranný systém proti působení volných kyslíkových radikálů. Posledních 10 let však dochází doslova k explozi vědeckých informací o této problematice a antioxidanty se stávají hitem č. 1 ve světě, kde se lékařská péče zaměřuje už více na prevenci. Vzrůstající role vitamínů jako antioxidantů začíná právě v této době.

V současné době probíhají další dlouhodobé vědecké studie zaměřené na sledování vzrůstající role vitamínů jako antioxidantů působit chemoprotektivně na rakovinu.

Ze všech antioxidačních vitaminů je nejnebezpečnější vitamin A. Mezi význačné příznaky patří bolesti hlavy, ospalost, podrážděnost, závratě,zvracení a průjmy.

Toxické účinky vitaminu E se mohou projevit jako průjem nebo únava, ale dokonce i obrovské dávky (až gramové) jsou obvykle dobře snášeny.

Vitamin C dokáže zvýšit vstřebávání železa, a proto jeho podávání by se nemělo bez přísného lékařského dohledu doporučovat u osob se zvýšeným rizikem nahromadění železa.
Nejčastější nedostatky vitamínů jsou u dětí mezi 6-12 měsícem života, které jsou krmeny umělou výživou bez ovocných šťáv a u starých osob, převážně osamělých starých mužů, kteří si sami vaří. Nejvyšší koncentrace vitaminu C se nacházejí v ovoci (citrusové plody) a zelenině (brambory, paprika,…). Kouření koncentraci vitaminu C snižuje, a proto kuřáci potřebují zvýšit příjem vitamínu C, aby dosáhli krevních koncentrací srovnatelných s nekuřáky.

Vzrůstající role vitamínů jako antioxidantů vedla vědce k navržení doporučených dávek příjmu vitamínů ve snaze zajistit prevenci klasických stavů nedostatku vitaminů. Vitamíny jsou důležité pro naši vitalitu a zdraví život.